Mapa serwisu Dodaj do ulubionych

Jesteś tutaj:

Odżywianie w ciąży

Odżywianie w ciąży ma wpływ na rozwój płodu i stan matki. W ciąży następuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników energetycznych. Nie jest to jednak ilość „za dwoje”, jak często słyszą ciężarne, ale „dla dwojga”. Wystarczy na to o 300-500kcal, czyli o jedną kanapkę więcej w ciągu dnia. Nie ma sensu się przejadać, trzeba jeść tyle ile się potrzebuje i tak by zarówno mama jak i dziecko dostali wszystkie niezbędne składniki.

Dieta przyszłej mamy powinna być zrównoważona. Bardzo ważne jest by była bogata w substancje mineralne i błonnik, ponieważ podczas ciąży często występują zaparcia. Dlatego dietę należałoby wzbogacić w warzywa, zmienić pieczywo na ciemne. Sprawdzają się także otręby owsiane- dodane do jogurtu lub surówki (łagodniej działają jednak otręby przegotowane, dlatego warto np.użyć ich do zagęszczania zupy zamiast mąki). Istotna jest też zmiana przypraw i to nie tylko w ciąży. Gotowe mieszanki przypraw zawierają glutaminian sodu, który niekorzystnie wpływa na układ krążenia u matki i szkodzi dziecku. Zamiast nich lepiej użyć ziół. Sól można stosować, ale w bardzo ograniczonej ilości, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie i przez to powstają obrzęki nóg i opuchlizna.

Kolejną istotną sprawą jest kwestia przyrządzania mięsa. Dużo zdrowsze jest gotowanie lub pieczenie niż smażenie. Dotyczy to także innych produktów, jeśli można przygotować je inaczej niż smażąc to warto wybrać tę alternatywę. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować zupełnie ze smażenia tylko zmniejszyć ilość potraw sporządzonych w ten sposób do 2 w miesiącu. Ciężarna powinna unikać także wędlin kupowanych w sklepie, ponieważ są one przyprawiane szkodliwymi dla dziecka substancjami chemicznymi i zawierają dużo soli.

Przyszłe mamy męczą również dolegliwości, z którymi można z powodzeniem walczyć odżywianiem, oczywiście niektóre z nich należy skonsultować z lekarzem. Głównymi problemami, z którymi borykają się ciężarne to:

Wymioty i mdłości są najbardziej męczącą dolegliwością okres ciąży. Walkę z nimi należy zacząć od zmniejszenia jednorazowych porcji posiłków, ale nie wolno zmniejszyć ogólnej porcji kalorii dostarczanych na dobę. W chwili wystąpienia mdłości dobrze jest mieć pod ręką korzeń imbiru. Rzucie go łagodzi mdłości i zapobiega wymiotom.

Niestety występują także niepowściągliwe wymioty ciężarnych, które koniecznie trzeba leczyć pod opieką lekarza.

Kruche żyły, w tym przypadku najlepsze będzie wzbogacenie diety w paprykę, pietruszkę, czarną porzeczkę, owoce cytrusowe, kiwi, tłuste ryby, orzechy laskowe, olej słonecznikowy, czosnek, szczypior, por, cebulę, kaszę gryczaną i ziele krwawnika.

Wymienione produkty warto wprowadzić do diety wcześniej, żeby wzmocnić żyły, ponieważ układ krążenia jest w ciąży znacznie obciążony. Sama dieta może nie być wystarczająca, czasem należy z preparatami antyżylakowymi, bądź specjalnymi pończochami uciskowymi. Duże i/lub bolące żylaki powinny być skonsultowane z lekarzem lub chirurgiem naczyniowym.

Skurcze nóg, często są wynikiem braków minerałów w organizmie, można uzupełniać je preparatami, ale profilaktycznie do diety warto włączyć: nabiał, ziemniaki, kaszę gryczaną, pomidory i banany.

Ruch i prysznice naprzemienne (zimny strumień - ciepły strumień) także wpłyną pozytywnie na mięśnie, a także na układ krążenia.

W ciąży następuje obniżenie flory bakteryjnej w pochwie, przez co częściej dochodzi do zakażeń układu moczowo – płciowego. Najczęściej są to kandydozą, czyli zakażenia grzybicze. Produktami regenerującymi florę są: szpinak (również bogate źródło żelaza), marchew, czarne porzeczki, truskawki, kasze, pietruszka, czosnek, jogurty, kefiry i żurawina.

Niedokrwistość jest problemem, który często prowadzi do anemii. Do grupy produktów bogatych w żelazo i pozytywnie wpływających na morfologię krwi, należą: brokuły, sezam, słonecznik, suszone owoce, buraki, szpinak, drożdże, orzechy, jaja, pietruszka, czerwone mięso, pokrzywy, herbatka z liści malin.

Ostatnią z najczęściej występujących dolegliwości w ciąży są obrzęki, na które najlepszym sposobem jest eliminacja soli, a także wzbogacenie diety o pietruszkę i arbuz.

Poza urozmaicaniem posiłków o wymienione produkty należy pamiętać, że matka może jeść wszystko, na co ma ochotę, byle nie było to przejadaniem się. Całkowity przyrost masy ciała w ciąży pojedynczej powinien wynosić 11-12kg, gdzie:

  • 3300g przypada na dziecko
  • 650g na łożysko
  • 800g na płyn owodniowy
  • 900g na przyrost masy macicy
  • 400g na powiększenie piersi
  • 1250g na zwiększenie objętości krwi
  • 2000g na zwiększenie uwodnienia tkanek
  • 1700g na przyrost masy ciała

W przypadku ciąży bliźniaczej wzrost masy ciała może dojść nawet do ponad 20 kg.

Należy pamiętać, że dziecko dostaje to samo, co je mama, dlatego KATEGORYCZNIE należy ODRZUCIĆ ALKOHOL. Nawet symboliczna lampka wina jest w ciąży zabroniona. Wszelkie czekoladki z alkoholowym nadzieniem także są w ciąży zakazane. Taka sama reguła obowiązuje podczas karmienia piersią. Podczas laktacji należy pamiętać, że dziecko „jadło” różne produkty w życiu płodowym, dlatego matki karmiące nie powinny stosować diety eliminacyjnej. W okresie karmienia należy ograniczać produkty trudne do strawienia dla dziecka, ale nie oznacza to, że matka ma kompletnie zrezygnować z jakiejś grupy pokarmu.

Generalnie przyszła mama powinna pamiętać o tym, że najważniejsze jest zdrowie rozwijającego się w niej dziecka i jej samej. Nawet przed ciążą warto wzbogacić dietę o wymienione wcześniej produkty a w czasie ciąży stosować dietę jako profilaktykę lub wspomaganie leczenia jakiejś dolegliwości. Stara prawda się zawsze sprawdza, że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Autor: admin © Joanna Skłodowska
Powrót

Komentarze

nie zapominajcie o jodzie
sandra83 (06-03-2013, 14:35)

W ciąży kobieta powinna dostarczać swojemu organizmowi podwójną dawkę jodu, wiedziałyście? bo mnie dopiero mój lekarz uświadomił:) osobiście wspomagam suplementację jodową wodą: ustronianką z jodem. Jest bardzo smaczna i reguluje tez pracę tarczycy, a co za tym idzie usprawnia przemianę materii, a to ważne, nie chciałabym przytyć więcej niż 12/13 kg:) woda jest bardzo smaczna, mogę z spokojnie polecić :)

Ja brałam Materne
zamotana (24-08-2012, 9:54)

Ja jestem zdania, że w ciąży warto brać suplementy, bo wspomagają prawidłowy rozwój dziecka. Ja brałam Materne, moja dobra koleżanka mi ją poleciła. Sama wcześniej zażywała, więc wiedziałam, że to sprawdzony suplement.

Odżywianie w ciąży
karolinaaaa86 (15-08-2012, 23:19)

Wiecie czemu nie można w ciąży jeść wątróbki i czemu kawa może szkodzić?
Może się komuś przyda, znalazłam bardzo fajny artykuł:

http://porady-medyczne.com.pl/okiem_eksperta.php?id=31
Pozdrawiam
Karolina

Porażająca niekompetencja!
Hanna79 (19-05-2012, 0:57)

Ziele krwawnika ma działanie poronne i jest całkowicie niedozwolone dla kobiet w ciąży!!!

Suplementy diety
potulanka (18-10-2011, 11:48)


Też czytałam o tym, że suplementy diety są ważne zarówno dla kobiet starających się o dziecko jak i dla tych, które już w ciąży są. To ważne zarówno dla nas kobiet jak i dla naszych dzieci. Tutaj dowiesz się więcej, wiele ciekawych rzeczy, dobre i pomocne rady www.witalnamama.pl

feminatal
liv (13-10-2010, 16:28)

suplementy dla kobiet w ciąży jak najbardziej trzeba brać - nie sądzę, żeby w dzisiejszych czasach ktoś był sam w stanie tak dobrać dietę i proporcje składników w diecie, żeby np. dostarczyć sobie niezbędną dla siebie i dziecka ilość kwasu foliowego. ja akurat całą ciążę brałam Feminatal - najpierw N800, później N400 z DHA i wyniki były dobre, nie było żadnych niedoborów czy anemii.

alkohol?!
mamaAnia (06-06-2010, 13:06)

Mojej przyjaciolce wlasnie jej ginekolog zalecil pol lampki wina codziennie... kazdy lekarz pisze i mowi co chce. moja lekarka zabronila jesc tatar i surowe jajka natomiast innejmojej przyjaciolce gin zalecal tatar0 jesli dopbrze pamietam ze wzgledy na brak zelaza..

a co z suplementami dla kobie w ciąży
duszek (04-03-2010, 14:10)

Duzo owoców, ryb, mięsa tylko pieczone lub gotowane. ok. A czy suplementy dla ciężarnych też się sprawdzą? Takie jak choćby witaminy albo Prenalen?

pytanie
Alexpus (04-02-2008, 14:37)

czy mozna jesc sery np/camomber albo plesniowe

Kalkulator dni plodnych
Oblicz termin porodu
Filmy z porodu

Sonda

 
Blogi

Najwyżej ocenione

_1

Średnia ocena: 5
Liczba głosów: 45

Maja

Średnia ocena: 5
Liczba głosów: 26

Stasio-i-zdziwko-D

Średnia ocena: 5
Liczba głosów: 22

Hejka

Średnia ocena: 5
Liczba głosów: 18

Juz-jestem!

Średnia ocena: 5
Liczba głosów: 16

Filipek

Średnia ocena: 5
Liczba głosów: 16

Kacperek

Średnia ocena: 5
Liczba głosów: 13

Oliver-i-Simon

Średnia ocena: 5
Liczba głosów: 12

Maja

Średnia ocena: 5
Liczba głosów: 12

Anielcia

Średnia ocena: 5
Liczba głosów: 11

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej tutaj ×